Tervetuloa

Tervetuloa Suomen Luonnonvalokuvaajien uudistuneelle kuva- ja keskustelupalstalle. Tutustu ensin foorumin ohjeisiin ja sääntöihin.

I Yleistä ohjeistusta

Foorumin lukeminen ja kuvien katselu on avointa kaikille. Kirjoittaminen ja kuvien lisääminen vaatii rekisteröitymisen. Rekisteröityminen tapahtuu yläpalkissa olevasta “Kirjaudu sisään / Rekisteröidy”-painikkeesta. Mobiiliversiossa toiminto löytyy oikeassa yläkulmassa olevasta painikkeesta.

Syötä rekisteröintilomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnus. Huom! Älä laita käyttäjätunnukseksi sähköpostisoitettasi, ellet halua, että se näkyy julkisena käyttäjätunnuksenasi. Käyttäjätunnus on siis yhtä kuin julkinen nimimerkki, se voi olla esimerkiksi nimikirjaimet, numerosarja, lempinimi tai mitä tahansa keksitkin.

Rekisteröintilomakkeeseen tulee lisäksi asettaa oma etu- ja sukunimi, jotka täytyy olla oikeat. Lisäksi tulee asettaa salasana. Kiinnitä huomiota salasanan vahvuuteen, sen tulee olla vähintään kahdeksan merkkiä pitkä ja sisältää vähintään yksi pieni kirjain, yksi iso kirjain sekä yksi numero.

Sisäänkirjautuminen tapahtuu antamalla joko käyttäjätunnus tai sähköpostiosoite, sekä salasana.

Foorumin periaatteen mukaisesti sisäänkirjautuneille näkyvät toisten kirjoittajien oikeat nimet, mutta kirjautumattomille vain nimimerkit.

Ongelmatilanteissa tavoitat ylläpidon: hannu.mallinen (at) pp.inet.fi

II Sisällön selaaminen ja lisääminen

Foorumin sisältöä voi jäsentää aihealueittain vasemmalta ylhäältä aukeavasta navigaatiopalkista. Palkista löytyvät foorumin vakioaihealueet, viimeisimmät käytetyt aihetunnisteet, viimeisimmät artikkelit ja viimeisimmät kommentit. Foorumin otsaketta klikkaamalla pääsee aina takaisin etusivulle, ja sisältöä alaspäin selatessa harmaa ylöspäin nuoli ikkunan alaosassa vie takaisin sivun ylälaitaan.

Sisällön lisääminen tapahtuu yläpalkin Lisää kirjoitus -painikkeesta. Kirjoitukseen voi lisätä kuvia lataa kuva -painikkeesta tai raahaamalla kansiosta. Kuvan koolle ei ole pikselimittaisia rajoituksia, mutta toistaiseksi ladattavien kuvien kannattaa olla kooltaan alle 2,5 megatavua. Kuvan latautuminen voi kestää hetken, joten kannattaa olla kärsivällinen.

Normaalit teksti- ja hymiötyökalut ovat käytettävissä, ja kuvia ja tekstiä pystyy rytmittämään haluamallaan tavalla.

Kirjoitukselle tulee asettaa vähintään yksi vakioaihealue, minkä lisäksi sille voi antaa yhden tai useampia aihetunnisteita lisäaihealueiksi. On suositeltavaa käyttää mahdollisimman kuvaavia mutta kuitenkin yleisiä aihetunnisteita. Jo olemassa olevia aihetunnisteita kannattaa myös hyödyntää.

Omia julkaistuja kirjoituksia on mahdollista muokata Omat kirjoitukseni -paneelin kautta.

III Säännöt


Rekisteröityessäsi Foorumille olet velvollinen rekisteröitymään omalla oikealla nimelläsi.

Koko nimi näkyy vain kirjautuineille käyttäjille, kirjautumattomille näkyy nimimerkki.


Ladatessasi kuvia Foorumille luovutat kuvan jälleenkäyttöoikeuden siltä osin, että ylläpito voi nostaa kuvallisia kohokohtia luontokuva.org-pääsivustolle. Kuvan uudelleen julkaisun yhteydessä tullaan aina mainitsemaan kuvaajan nimi.


Foorumi on tarkoitettu luontokuville vakioaihealueiden jaottelun mukaisesti. Kuvien aihepiirinä luonto voidaan ajatella laveasti, ja esimerkiksi luonto ja ihminen -tyyliset kuvat ovat myös sallittuja. Rakennetun ympäristön tai muiden ihmisten tekemien elementtien tulisi kuitenkin olla julkaisuissa korkeintaan sivuroolissa. Sama pätee lemmikkeihin ja kotieläimiin.

Foorumilla voidaan myös käydä keskustelua laveahkosti kuvankäsittelystä ympäristöpolitiikkaan. Toiveena kuitenkin on, että Foorumilla käydään keskustelua, joka tavalla tai toisella liittyy luontokuvaukseen tai luontoon. Lisäksi on huomioitava, että pelkän keskusteluareenan sijasta foorumi on rakennettu ja tarkoitettu kuvien julkaisualustaksi.


Foorumin ylläpito ohjaa tarvittaessa artikkeleita ja niiden yhteydessä käytävää keskustelua. Jos aihepiiri eksyy pahasti foorumin sääntöjen määrittämästä, voi ylläpito sulkea keskustelun tai poistaa materiaalia.


Henkilökohtaisten herjojen esittäminen on Foorumilla kiellettyä. Kritiikkiä voi esittää esimerkiksi kuvista, mutta ei kuvaajista. Jos kirjoittaja eritoten haluaa rakentavaa tai kehittävää palautetta, siitä voi mainita julkaisun yhteydessä. Vastaavasti kaikki eivät välttämättä palautetta halua, eikä foorumin ole tarkoitus olla kuvakritiikkiautomaatti.


Foorumin artikkelit on otsikoitava ja asetettava avainsanat mahdollisimman kuvaavasti, jotta sisällön selaaminen olisi sujuvaa ja miellyttävää.


Jos jäsen rikkoo näitä sääntöjä, ylläpito voi harkintansa mukaan huomauttaa, antaa varoituksen tai asettaa määräaikaisen kiellon foorumille osallistumiseen.


Ylläpito ei välttämättä ehdi aina lukea jokaista viestiä. Jos huomaat Foorumilla palvelutarvetta tai esimerkiksi asiattomuuksia, ilmoita siitä ylläpidolle.


Käyttäjä hyväksyy nämä säännöt rekisteröityessään ja kirjoittaessaan Foorumille.

IV Kirjoittaessasi on hyvä noudattaa netikettiä

  • Noudata kirjoittaessasi hyviä tapoja. Huumori on sallittua, mutta on syytä ottaa huomioon, että virtuaalisessa kanssakäynnissä vastapuoli ei välttämättä osaa tulkita sitä oikein. Sarkasmi ja ironia ovat netissä haastavia lajeja, mutta kohteliaisuus on toisaalta helppoa tulkita vain kohteliaisuudeksi.
  • Pyri myös itse välttämään toisten kirjoitusten tai tarkoitusperien ylitulkitsemista.
  • Älä kirjoita tai julkaise mitään, mitä et voisi sanoa naamatusten lähimmäiselle.
  • Kirjoita asiasta, älä asian vierestä: Pidetään kiinni otsikoiden ja aihealueiden ohjauksesta.
  • Huolehdithan myös itsesensuurista, jos olet ns. viikonlopputunnelmissa.

1 kommentti

  1. Sakari Kouti sanoo:

    Ohjeissa ja säännöissä ei oteta kantaa, että ovatko ulkomailla otetut kuvat kiellettyjä tai epätoivottavia. Jospa siitä maininnan lisäisi?

Kommentoi